Xarello

Xarello

De Xarello is onontbeerlijk in de Spaanse Cava. Hij voegt de kracht en de alcohol toe. Eén van de laatste ontwikkelingen is een blend van Xarel-lo – Monastrell.

Xarello wordt voor het eerst genoemd in 1785 in Sitges, een stadje net ten zuiden van Barcelona. Zeer waarschijnlijk is deze regio, in het hart van de cavaproductiezone van Penedès, de geboorteplaats van de druif.

Deze druif heeft vroeger een hoop ellende veroorzaakt in Cava middens. De druif leed immers aan oxidatieproblemen zodat de Cava’s een vreemde wortelachtige smaak kregen. Vandaag is dit probleem de wereld uit en levert hij de basis. Het gewicht, de kracht en de alcohol waar geen enkele Cava buiten kan.

Xarello is een van de drie druiven die vaak voor cava gebruikt worden, misschien wel de belangrijkste van de drie. Met een aanplant van ongeveer 32.000 hectare beslaat hij bovendien een behoorlijk wijngaardarsenaal. Maar toch komt de druif buiten Penedès eigenlijk niet voor.

OPVOEDING

Het overgrote deel van de xarel-lo-oogst wordt gebruikt om mousserende wijn van te maken, volgens de ‘metodo tradicional. Hierbij wordt de tweede vergisting op fles uitgevoerd om koolzuur in de fles te krijgen, net als bij champagne. Deze wijn wordt vrijwel altijd fris geproduceerd, zonder houtcontact. De weinige stille wijnen die van xarel-lo gemaakt worden, zijn vaak licht op hout gelagerd.

Bovendien is xarel-lo is een gemakkelijke druif. Hij doet het goed op verschillende bodemtypen en is niet overgevoelig voor ziektes. De wijnmaker moet tijdens de bloemzetting bedacht zijn op ‘coulure’, een Franse term voor slechte vruchtzetting, die vaak wordt veroorzaakt door koud en/of regenachtig weer.

Enig resultaat

Enig resultaat