Vermentino

Vermentino

Het is niet geheel duidelijk waar de Vermentino haar oorsprong heeft. Het meest waarschijnlijk is, dat rond 1600. De Venetiaanse koopmannen deze druif, als een gift hebben gegeven aan de koopmannen van Ligurië. In die tijd werd de druif “bianco di Favori” genoemd. In Piemonte is deze wijn ook nog steeds te vinden alwaar de druif Favorita heet. De stokken staan meestal aangeplant nabij de Middellandse Zee.

De Vermentino is een witte druif, die terug te vinden is in meerdere delen van Italië. De witte druif is bij uitstek de meest belangrijke witte druif voor de witte wijnen in Sardinië. Maar ook in Regio Ligurië even ten zuiden van Cinque Terre. En aan de Toscaanse kust in de Maremma, het eiland Elba en rondom Bolgheri is de Vermentino stok te vinden.

Je vindt hem in verscheidene Italiaanse wijnregio’s. De beste wijnen van Vermentino komen van het eiland Sardinië. Hier zou hij in de Middeleeuwen door Spanjaarden naar toe zijn gebracht.

De Vermentino is daarnaast een van de belangrijkste witte druiven in het Italiaanse Ligurië. En hij groeit ook in de Languedoc en in Roussillon. Hij schijnt dezelfde, of althans familie te zijn van de Rolle druif uit de Provence.

Het belangrijkste kenmerk van deze wijnen is wellicht wel dat de wijn licht aromatisch is, droog met een knisperende frisheid, hoge zuurgraad, wit fruit, appel, citrus, perzik.

Enig resultaat

Enig resultaat