Verdil

Verdil

Heb jij ooit van de verdil gehoord?  is een inheemse witte druivenras van de wijnstok die gebruikt wordt in de Spaanse wijnbouwstreek de Levante. Het is een zeldzaam druivenras die in de jaren 90 van de vorige eeuw. Met met een slechts 10 hectare bebouwd oppervlak bijna uitgestorven was. In de autonome gemeenschappen Valencia nabij Alicante en Murcia nabij Yecla, is zij nog aanwezig. Een kleine groep wijnboeren probeert deze soort te behouden. In de jaren na 2010 is het areaal van deze wijnstokken gegroeid naar zo’n 50 ha.

Wanneer de druif op tijd geoogst wordt geeft het een fruitige wijn met voldoende hoge zuren. De druif wordt meestal gemixt met andere witte druiven. Een eigenschap is dat het wijnen met een hoog alcoholpercentage meer structuur geeft.

De druiven staan in het woeste zuiden van Valencia. Droge en warme omstandigheden dus, waarbij deze lokale held zich erg prettig voelt.

Deze bijzondere en zeldzame druif is typerend voor Valencia. Er staat wereldwijd nog maar 50 hectare van aangeplant, wat ontzettend weinig is. De druif was lange tijd verre van populair, maar is helemaal herontdekt.

Enig resultaat

Enig resultaat