Touriga Nacional

Touriga Nacional

Touriga Nacional is de topdruif in het Douro gebied voor de port wijnen en is tevens belangrijk voor heel Portugal. Hij wordt beschouwd als de Cabernet Sauvignon van Portugal. Het is een stevige groeier die geen hoge opbrengsten geeft maar uitmunt in kwaliteit. Hij is droogte en hitte bestendig.
De jonge Touriga Nacional bezit een diep en intens aroma dat doet denken aan Cabernet Sauvignon. Zelf in combinatie van donkere zoete vruchten met een bladachtige frisheid en een nuance van viooltjes. Tijdens de rijping tot port ontwikkelt de wijn prachtige rijke smaken van moerbei en braam. Zonder   de zwarte peperachtige scherpte en het verleidelijk aroma van bloemen te verliezen.
Als tafelwijn heeft de wijn nogal wat tijd nodig om zijn tannine te verliezen. Tenzij hij wordt gemengd met andere soorten. Maar de fruitsmaken worden zoeter en rijker door rijping.
Een laag rendement door onder andere de kleine druiven. Geschiktheid tot verbouwen in gebieden waar wijnbouw erg moeilijk is. Door onder andere steile hellingen, dragen niet bij aan populariteit van deze druif. Kenmerken van deze vroegrijpe druif zijn een dikke schil, aroma’s van zwart fruit, zoals de zwarte bessen en bramen. De druif kan een intens diepe kleur in wijn geven evenals een lange levensduur door het hoge gehalte aan tannine.

Gebruik

Komt zowat voor in heel Portugal en is het belangrijkste in de Douro. En  in de Dão waar de wijnen voor 20% uit Touriga Nacional moet bestaan.
In Australië wordt deze druif ook gebruikt voor de portwijnen ginds.
Komt verder met mondjesmaat voor in Chili, Argentinië, Californië en in Zuid-Afrika.

Toont alle 8 resultaten

Toont alle 8 resultaten