Touriga Franca

Touriga Franca

Touriga Franca is, anders dan de naam doet vermoeden, zeker niet Frans. Het is één van de belangrijkste, en één van de 5 officieel aanbevolen blauwe druiven voor de Port.  Hij geeft een krachtig aroma van bramen en rozen af. En  stevige maar fluweelachtige tannines.

Hij wordt beschouwd als de Cabernet Sauvignon van Portugal. Het is een stevige groeier die geen hoge opbrengsten geeft maar uitmunt in kwaliteit. Het is een druif die goed resistent is tegen ziekten. En droogte en hitte bestendig is. De meest geplante druif in de Douro. Dat momenteel ongeveer een vijfde van het totale wijngebied vertegenwoordigt.
Mogelijk is de Touriga Franca familie van de Touriga Nacional. Feit is dat beide in Portugal vaak geblend worden. Niet alleen in de Port. Ook in droge wijnen uit de Douro vallei. Deze druif staat kwalitatief wel lager aangeschreven dan deze  druif. Het sap van die laatste is aanzienlijk geconcentreerder. Maar het fijne, kruidige en fruitige aroma dat deze druif aan de wijn toevoegt maakt veel goed. Touriga Franca is lichter en geparfumeerder dan Touriga Nacional. En voegt finesse toe aan de wijn. Touriga Franca is door Jancis Robinson beschreven als wat de Cabernet Franc als rol speelt bij de Cabernet Sauvignon
 Deze druif is oorspronkelijk een kruising van de Marufo en de Touriga Nacional.
Voor deze druif zijn er ook andere namen Albino de Souza, Esgana Cao, Rifete, Tinta Barca, Touriga Frances, Touriga Francesa, Tourigo Frances, Touriga Francesca,
Deze soort is eigenlijk uniek voor dit land. In Portugal is men dan ook trots op de Portugese Wijnen die worden van deze druif.

Toont alle 8 resultaten

Toont alle 8 resultaten