Tinto Cao

Tinto CAO

De druif Tinto Cao wordt gebruikt voor rode wijn, maar ook voor port & sherry. Tinto Cao is de druifsoort uit Portugal. Deze soort is eigenlijk uniek voor dit land. In Portugal is men dan ook trots op de Portugese Wijnen die worden gemaakt met deze Cao druif. Bij wijn uit Portugal denken de meeste mensen meteen van Port.

Dit is een zeer oude variëteit uit het noorden van Portugal.  Meer specifiek uit de regio’s Douro en Dão. Bovendien bestaat dit ras al sinds het midden van de 17e eeuw. En wordt door velen beschouwd als een van de oudste van het land. DNA-onderzoek moet uitwijzen of er – zoals wordt verondersteld – een relatie bestaat tussen dit ras en de soorten Viosinho en Tinta Francisca. In de jaren 30 van de 20ste eeuw werd het ras gebruikt om er de Amerikaanse druif Rubired mee te telen.

De druiven hebben een zeer dikke schil, waardoor de kans op botrytis vrijwel afwezig is. De opbrengst is zeer laag te noemen, minder dan 25 hectoliter per hectare. De dikke schil zorgt ook voor een diepe, donkerrode kleur en levert veel goede tannines. Die er op hun beurt weer voor zorgen dat de wijnen lang bewaard kunnen worden. Dit ras is een van de belangrijkste ingrediënten om vintage port van te maken.

De Dourovallei en Dão gelden als bakermat van deze druif. Daarnaast komt de druif mondjesmaat nog in andere wijnstreken in Portugal voor. Ondanks de lage opbrengst is er in de Douro ruim 3.000 hectare mee beplant.

Toont alle 3 resultaten

Toont alle 3 resultaten