Tinta de Toro

Tinta de Toro

De Tinta de Toro is de lokale variant van de Tempranillo en werd na de Reconquista ingevoerd. Tinta is 2 weken eerder rijp dan de Tempranillo, net zoals de Tinto fino in het naburige Ribera del Duero. De Tinta  bevat wat minder zuren en geeft meer kleur. Waarschijnklijk het resultaat van 800 jaar lange, hete zomers.

Sinds mensenheugenis wordt in Toro wijn gemaakt. Het is een natuurlijk wijngebied bij uitstek en bezit een eigen hoogwaardige druif.
In de jaren 80 van de vorige eeuw waren wijnen uit dit gebied ronduit boers. Met hoge alcoholpercentages, soms tot wel 17%. Want de wijnmakers namen aan dat dit een karakteristiek was van de Tinta. Het kwam nooit bij hen op dat ze de druiven te laat oogstten. Immers het was traditie om op 12 oktober met de oogst te starten. Waarbij jaarlijkse klimaatwisselingen en microklimaten werden genegeerd.

Er zijn maar weinig wijngebieden die de laatste decennia zoveel aan kwaliteit en populariteit hebben gewonnen als Toro, dat zich inmiddels ruim kan meten met Rioja en Ribera del Duero.

Robert Parker

Robert Parker voorspelde al dat D.O. Toro zich binnen afzienbare termijn zou ontwikkelen tot het meest toonaangevende wijngebied van Spanje. “It is being called one of the last unexploited patches of superior grape growing terroir in Europe, with decades-old vines and a mature winemaking culture. The conditions are right, in terms of nature and of man”. “The people investing in Toro already have other bodegas,” says García ( voormalig oenoloog van Vega Sicilia). “They know what is necessary to succeed.”

Geschiedenis

Bodega Fariña doorbrak deze traditie als eerste en startte de oogst een maand eerder. Met als resultaat ingetogen, gebalanceerde wijnen met ‘slechts’ 13% alcohol! Er werd door deze Bodega ook een manier gevonden om de tot dan toe kenmerkende overheersende vegetale tonen van de wijnen te verminderen.  Kortom simpeleg de steeltjes van de druiven voor de vinificatie te verwijderen.
Nadien zijn vele bekende wijnhuizen, in dit gebied neergestreken. Simpelweg  om mee te delen in de snel stijgende populariteit van de wijnen uit Toro. Dit heeft mede bijgedragen aan een versnelde en verdere kwaliteitsverbetering de wijnen.

Toont alle 2 resultaten

Toont alle 2 resultaten