Tai Rosso

Tai Rosso

De Tai Rosso is een Italiaanse druif waar rode wijn van geperst wordt. Zo zeggen de Italianen. Maar genetisch blijkt het dezelfde druif als de Franse Grenache en de Spaanse Garnacha. En net als in Spanje geeft hij wijnen een geur van bosbessen. Zwarte kersen, geroosterde noten, honing, peper, kruiden en specerijen. Je kunt bij ons één wijn van de Rosso kopen.

De Rosso staat al eeuwen aangeplant in Italië. Vroeger heette hij Tocai Rosso, maar dat vonden ze in de Hongaarse wijnregio Tokaj misleidend. De naam werd verboden. En sindsdien spreken de Italianene keurig van Tai. Je vindt hem in Veneto, Puglia en Marche. Niet op grote schaal. Er is ruim 600 hectare wijngaard in Italië met Tai Rosso aangeplant.

Tai  mag dan genetisch dezelfde zijn als Garnacha, Grenache en (ook) Cannonau op Sardinië. Maar dat betekent niet dat al hij ook hetzelfde smaakt. Druivenplanten passen zich in de loop der tijd aan. Aan het klimaat en de bodem van de wijngaard. En de smaak van de wijn die ze geven verandert mee.

Enig resultaat

Enig resultaat