Souzão

Souzão

Souzão ook bekend als Sezão. Dit is een Portugese wijndruif die wordt gebruikt bij de productie van portwijn en tafelwijn.

De namen Souzão en Vinhão werden ooit gebruikt als synoniemen voor dezelfde soort. Onderzoek heeft onlangs uitgewezen dat de Sousão dezelfde druif is als de Vinhão. Het is de belangrijkste ingrediënt van de Vinho Verde uit de iets verderop gelegen Minho regio. Verder zien we de druif ook in Spanje in Galicië’ En is het in Zuid-Afrika een goede soort voor gealcoholiseerde wijn vanwege zijn hoge suikergehalte en diepe kleur 

Gebruik in wijn

Hij wordt door de overheid daar weliswaar niet voor aanbevolen. Maar enkele van de beste rode portwijnen ter wereld bevatten het sap van deze Sousão. Sinds enkele jaren wordt Sousão ook voor droge rode wijnen uit de Douro vallei gebruikt. Maar die zijn redelijk schaars. Ook aan droge rode wijnen geeft de Sousão meer kleur. En smaak van lekker fruit van kersen en bosvruchten

Hoewel het afkomstig is uit de Minho-regio’s. Wordt deze druif  voornamelijk gebruikt in Australië, Californië en Zuid-Afrika. Sezão is ook een toegestane druif in de Monterrei DO in Galicië. In Portugal is het ook een toegestane aanplant in het Douro-en Dão-Lafões-gebied. Het verschijnt als een belangrijke speler in Quinto do Noval’s Nacional. De druif staat bekend om de diepe kleur die hij in een wijn produceert. Even als zijn rustieke en rozijnachtige smaak.

In Australië wordt Sezão gebruikt om port-stijl wijnen en ook tafelwijnen te maken. Vaak gemengd met andere Portugese druivensoorten. In Zuid-Afrika wordt het beschouwd als een van de betere versterkte wijnsoorten vanwege de hoge suikerspiegels en diepe kleur. 

Toont alle 3 resultaten

Toont alle 3 resultaten