Soave

Soave

Soave is een klein stadje in het noorden van Italië. Ten oosten van het prachtige  Verona. Het kleine vestiging stadje vormt één van de meest fraaie herkomstgebieden van Italië voor de witte wijnen. Het stadje ligt tegen de uitlopers van de Alpen aangeplakt. Met schitterende uitzicht over de Po-vlakte. Hoewel Soave jarenlang last heeft gehad van een slecht imago. Worden er nu één van de mooiste witte wijnen van Italië gemaakt.

Het karakter van een Soave wordt mede bepaald van het type bodem  waarop de wijngaard is aangeplant. Om die reden wordt onderscheid gemaakt tussen DOC en Classico DOC. Daarnaast wordt een klein deel van de Classico  gebotteld als Classico Superiore DOCG. Dit geldt alleen voor wijnen, waarbij de opbrengst in de wijngaard lager zijn.  Bovendien wanneer de rijping ook langer heeft plaatsgevonden.

De beste wijngaarden de zogeheten cru’s behoren tot Classico. Zij bevinden zich allemaal ten noorden van het stadje Soave. Op de de uitlopers van de Alpen. Daarnaast behoren de overige wijngaarden tot de DOC Soave. En deze bevinden zich vooral in de Po-vlakte.

Cru’s en terroir

Bovendien wordt in Soave onderscheid gemaakt in diverse cru’s. In totaal zijn er 33 cru’s. Deze Cru’s zijn sinds maart 2020 officieel beoordeeld door de EU. Die nu vergelijkbaar zijn met veel andere wijngebieden, zoals Barolo. Het doel hiervan is de invloed van het terroir sterker te kijk zetten. Dus kort samengevat er zijn drie soorten terroir namelijk.

In de PO-vallei tref je veelal zijn zand & klei bodems. Dit soort bodem zorgt voor eenvoudige en fruitige wijnen met een bloemig karakter. Ze behoren tot DOC.

Vooral in de Classico gebieden tref je veelal Kalksteen & klei aan. Met de “Monte Tenda” als bekende cru. De wijnen die afkomstig van dit type terroir zijn fris. Maar vooral elegant en bloemig met smaken van steenfruit. Veelal met citrus en tonen van amandel.

De vulkanisch basalt gesteente, dit type terroir zorgt voor de meest complexe , minerale en spannende wijnen uit het Classico gebied. Een bekende cru met vulkanisch gesteente is de Monte Foscarino.

Garganega druif

Soave is het rijk van de Garganega. De druif heeft van nature een relatief lage zuurtegraad. De Garganega druif komt daarom het beste tot zijn recht op een relatief arme bodem. Zoals kalksteen of vulkanisch gesteente. De beste Garganega komt dan ook uit het Soave Classico gebied. Veel wijngaarden daar zijn aangeplant met behulp van pergola’s. Typerend voor de Garganega druif zijn aroma’s soorten van witte bloemen, amandel, citrus, perzik, honing en gedroogd wit fruit.

De meeste Soave Classico wijnen worden gemaakt met 100% Garganega. Niettemin is het geoorloofd om voor maximaal 30% aan te vullen. Het is niet de enige druif voor Soave. Want ook trebbiano, pinot bianco en chardonnay zijn toegestaan, maar het zeker de meest karakteristieke.

Recioto

Wellicht minder bekend zijn de dessertwijnen uit het Soave Classico gebied. Deze worden gebotteld onder het label Recioto di Soave DOCG. Deze dessertwijn wordt gemaakt van late geoogste Garganega druiven. Met een relatief hoog suikergehalte. Een strenge keus hiervoor noodzakelijk. Vervolgens worden de druiven gedroogd in droge en goed geluchte ruimtes. Daarna  worden de druiven in januari geperst. Al bij al resulteerd dit in een complexe dessertwijn. Met zo herkenbare typerende amandelsmaak.

Dat het met Soave Classico nu weer goed gaat, is volledig te danken aan een aantal zeer kwaliteitsbewuste producenten. En dat zijn er weinig, hun aantal is op twee handen te tellen. Zij moeten in de toekomst kwaliteit garanderen, want van de wetgevers hebben ze weinig te verwachten. Daar ligt een enorme uitdaging, die we met vertrouwen tegemoet kunnen zien want ze komen van al heel ver.

Toont alle 2 resultaten

Toont alle 2 resultaten