Sémillon

Sémillon

De sémillon druif is wereldwijd gezien één van de meest geplante druivenrassen die topwijnen kan leveren. Ze werd voor het eerst in 1711 genoemd in de Bordeauxstreek en begon vandaar een zegetocht over Frankrijk en de wereld.

Bovendien Sémillon verkiest vooral kiezel, klei en kalkbodems en houdt van een relatief koel klimaat.
Het is een stevige groeier en kan stevig produceren. De beste wijnen ontstaan wanneer geoogst wordt van oude stokken. Daarnaast wordt deze druiven ras veelal gemengd met druiven van de sauvignon blanc. Maar soms ook deze van de chardonnay.
De heldergele, soepele en aromatische wijnen van sémillon hebben een tamelijk lage zuurgraad, kunnen droog tot zoet zijn en hebben vaak een hoog alcoholgehalte. Ze geuren naar honing, droge vruchten, bijenwas, bloemen en fruit.

In de 19e eeuw werd het druivenras haast overal in de wereld beplant omdat de druif vroeg rijpt en behoorlijk resistent is tegen ziektes. Het ras werd bijvoorbeeld beplant in Chili en Argentinië. Echter bleek dit niet het perfecte klimaat te zijn voor de Sémillon omdat de smaak niet erg bijzonder werd gevonden. In Chili en Argentinië wordt de witte wijn daarom vaak gemengt met andere rassen of wordt hij minder beplant. Het wijnras groeit wél heel goed in Australië en Zuid-Afrika door de hete zomers en droge winters.

Australië heeft, naast Frankrijk, het beste terroir. De bekende wijnstreek Hunter Valley heeft de beste locatie. In dit gebied is rijping op eikenhouten vaten niet altijd meer nodig, de druif heeft op zichzelf al een lekkere smaak!

Enig resultaat

Enig resultaat