Sangiovese

Sangiovese

Sangiovese is het overheersende blauwe druivenras in Toscane. Deze druif is een echte kameleondruif. Die je in verschillende gedaantes kan tegenkomen. Je vindt er zowel droge als zoete stille wijn van. Maar deze druivenras levert ook binnen de droge wijnen verschillende smaakstijlen. Afhankelijk van de streek en regio waarin de druif groeit.

Hoewel wordt aangenomen dat de oorsprong van Sangiovese in Toscane ligt. Heeft DNA-onderzoek uitgewezen dat dit ras gedeeltelijk uit het zuiden van Italië komt.

Je merkt meteen wanneer de druif niet puur wordt gebotteld. Maar het gezelschap krijgt van enkele percentages andere druivenrassen. De traditionele, pure stijl gaat verloren. De wijn krijgt dan meer een internationale uitstraling.

Sangiovese verandert van karakter door veroudering. Daar waar jonge typische kenmerken vertoont van rood  en/of zwart fruit met leder en wat hout. Onstaan er na vele jaren uitgesproken aroma’s. Die gaan van bosgrond of pels tot paddestoelen en zelfs truffels.

Sangiovese is een Italiaanse blauwe druif die vooral in Chianti bijzonder goed vertegenwoordigd is. Sangiovese-wijnen zijn soepel, geurig en fruitig en veelal van hoge kwaliteit. De jonge wijnen hebben veel fruit. Daarnaast een hoge zuurgraad en redelijk wat tannines. Als de wijnmaker besluit om de wijn op hout te laten rijpen. Geeft dat het sap nuances van karamel, gekonfijt fruit en aardse en rokerigheid.

Sangiovese is overheersend aanwezig in zowel Toscana en Romagna. Tevens is druif te vinden in Marche en Umbria. En een iets kleinere, maar toch beduidend aanwezigheid in Lazio, Campania, Puglia, Sardegna en Sicilia. Deze druif wordt geplant in 16 van de 20 verschillende streken. En eveneens in verschillende wijnregio’s in de rest van de wereld. Met steeds betere resultaten in onder andere Californië en Australië.

Sangiovese is zeer geschikt voor blendwijnen. Vooral door de combinatie met Cabernet Sauvignon, Canaiolo en Mamolo.

Toont alle 4 resultaten

Toont alle 4 resultaten