Saint Macaire

Saint Macaire

Saint-Macaire is een druiven ras met een donkere huid die ooit veel voorkomt in de Franse regio Sud-Ouest (zuidwest). Maar nu zelden wordt gezien. Het is vernoemd naar de stad Saint-Macaire appellatie Cotes de Bordeaux-Saint-Macaire. Gelegen in een bocht in de rivier de Garonne ongeveer 40 km ten zuiden van Bordeaux.

Ondanks zijn relatieve onbekendheid werd St. Macaire opgenomen op de lijst van goedgekeurd soorten. Toen de officiële Meritage-blend voor het eerst werd opgesteld in de jaren 1980 in Californië. Het heeft ook zijn weg naar New South Wales in Australië gevonden. Daar 17.000 kilometer van zijn thuisland, wordt het gemaakt tot een eiken gerijpte wijn door Calabria Family Wines van Griffith, Riverina.

Officiële statistieken vertellen ons dat er tegenwoordig nog maar ongeveer 1 hectare St. Macaire in heel Frankrijk is geplant. Het is niet goedgekeurd voor gebruik in een van de moderne AOC’s van Bordeaux. Inclusief zijn naamgenoot, de Côtes de Bordeaux-St.Macaire AOC. Maar het kan terechtkomen in de wijnen van de Atlantique IGP of een Vin de France.

Tegenwoordig wordt het met uitsterven bedreigd. In 2016 werd slechts zes hectare wijnstokken geregistreerd in Australië.

Intens donkere kleur met in de neus bloemen, kruidnagel, chocolade en vanille karakters. Door oplegging zal deze wijn zich verder ontwikkelen. Zeldzame druif wijn die in de rest van de wereld verder niet voorkomt.

Enig resultaat

Enig resultaat