Primitivo

Primitivo

De Primitivo druif wordt meestal in één adem genoemd met de Californische Zinfandel. Dna onderzoek heeft immers uitgewezen dat het om dezelfde druif gaat. De moederdruif is echter de Croatische Tribidrag.
Lange tijd werd de Primitivo enkel gebruikt als smaak. Of als kleurversterker aan andere, minder stevige, rode wijnen. De moderne technieken hebben enorm geholpen tot de beschaving van de Primitivo. Thans brengt hij elegante, soepele en intens wijnen voort. Van een topkwaliteit. Kenmerken in smaak zijn vooral kersen, specerijen en chocolade met een bittertoetsje.

De wijn

Deze druif wint de laatste jaren opnieuw aan belang. Zijn rol als ideale blenddruif heeft de Primitivo druif echter van zich af weten te schudden. Massaproductie behoort tot het verleden en we vinden de druif dan ook steeds vaker terug in de kwalitatieve DOC’s. Het kan hierbij zowel gaan om de drogere rode wijnen als om de lichtzoete varianten. Zelfs in versterkte wijnen is hij steeds vaker terug te vinden.

In Puglia (Italië) heeft hij jarenlang een onbekend bestaan geleidt. Het succes van de Zinfandel in Californië heeft voor een enorme opwaardering van de druif gezorgd. Recent vinden we de Primitivo ook in Australië terug.

Kenmerken

Een Primitivo wijn valt maar moeilijk te omschrijven. Het smakenpalet is dan ook afhankelijk van verschillende factoren. Onder andere de snoeiwijze. Het  het microklimaat. De leeftijd van de wijnstok en het rijpingsstadium spelen een belangrijke rol. Bijna altijd kennen ze wel de aroma’s van cassis, kersen, pruimen en frambozen. Soms kan u daar ook gedroogde vijgen, munt, amandelen en tijm aan toevoegen. Afhankelijk van het rijpingsstadium zullen hinten van tabak en drop aanwezig kunnen zijn. Terwijl oudere wijnstokken eerder tonen van kruidigheid opleveren.

Toont alle 3 resultaten

Toont alle 3 resultaten