Pinot Nero

Pinot Nero

Pinot Nero is een zeer interessante soort die alle wijnliefhebbers moeten kennen. Daarnaast komt de Pinot  oorspronkelijk uit Frankrijk en is vernoemd naar de conische vorm van de tros druiven. Die herinnert aan de vorm van een dennenappel (Pinot). In feite is het een verscheidenheid aan druiventrossen die op een dennenappel lijken.

Het is zeer wijdverspreid in Frankrijk, Italië, Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk (onder de naam “Blauburgunder, evenals in Amerika (Oregon en Californië). En  in mindere mate in Zuid-Afrika, Australië, Argentinië en Nieuw-Zeeland.

Het is de meest gebruikte zwarte druif voor de productie van mousserende wijnen en champagne. Maar behoort tot een familie van wijnstokken die meer dan 1.000 soorten heeft. Onder de beroemdste zijn Pinot Bianco en Pinot Grigio.

De Pinot Nero is het perfecte voorbeeld van een “fruitig” aroma van rode wijn. Zoals frambozen, kersen, bramen, aardbeien en bessen. Zelfs waarneembaar voor de minder getrainde neus.

Italië

In Italië zijn de gebieden van hogere kwaliteit Franciacorta, Oltrepò Pavese, Friuli, Veneto, Trentino-Alto Adige. En in mindere mate, Toscane.

Wanneer gevinifieerd in rood, produceert de Pinot Nero wijnen die niet rijk zijn aan kleur. Transparant, licht tannine, met een sterke zuurgraad, gekenmerkt door fruitige ondertonen. Cassis, BlackBerry, framboos, kers, aardbei en bloemig (roos, violet) wanneer jong. En meer fijne en complexe tonen met veroudering (leer, kreupelhout, tabak, kruiden).

De Pinot Nero is een zeer moeilijk te cultiveren druif. Bovendien is de  opbrengst over het algemeen laag. En is vrij gevoelig voor ziekten van de wijnstok. Dat is de reden waarom de teelt van deze soort evenals de wijnbereiding een moeilijk proces is. Het beste is om dit overgelaten aan agronomen en oenologen.

De Pinot  is een wijn die kan worden gecombineerd met een verscheidenheid aan culinaire gerechten. Van vis (met de jonge jaargangen) tot meer complexe en rijk gearomatiseerde gerechten, zoals geroosterde eend.

Toont alle 2 resultaten

Toont alle 2 resultaten