Pinot Gris

Pinot Gris

De pinot gris is een uit Frankrijk afkomstige ras van de druif. Die die een groot aantal verschillende verschijningen heeft. Deze druif staat ook bekend onder de namen pinot grigiomalvoisiegrauburgunderruländer en szürkebarát.

De vruchten van dit ras hebben van nature flink wat suiker en relatief weinig zuren. Hierom wordt zij bij voorkeur in koelere streken geteeld. In warme regio’s ontstaan vaak saaie zoetige wijnen. De schillen bevatten weinig kleurstof zodat de wijnen wit of hooguit rosé-kleurig kunnen zijn.

De pinot gris is een overwegend droge, frisse witte wijn met medium tot hoge zuurgraad. De wijn smaakt naar citrus en perzik waardoor ‘ie een fris en fruitig karakter krijgt. Ook proef je bij sommige pinot gris wijnen tonen van amandelen, honing en gember.

In koele gebieden verloopt de groei van de druiven niet altijd zonder problemen. De ‘Pinot Gris’ heeft compacte trossen. Wat de soort kwetsbaar maakt voor rotting. Vooral als er regenwater tussen de vruchten gevangen blijft. Najaarsregens worden door de telers van pinot gris daarom gevreesd. Met als gevolg dat velen de druif tamelijk vroeg plukken. Aromatisch hebben de druiven zich dan nog niet volop kunnen ontwikkelen, met neutralere wijnen als resultaat.

In de Elzas oogst men de druif het liefst zo laat mogelijk als vendange tardive. Vandaar dat dit ras uit dat gebied vaak een milde tot zoete smaak heeft. Pinot Grigio-wijnen uit Italië zijn vaak droger, lichter en fris met een mineraal karakter.

Mutatie van

Dit ras is zeer waarschijnlijk een mutatie van de pinot noir‘. Vanuit de Bourgogne werd het door kloosterlingen naar andere landen gebracht. Zoals naar Hongarije. Na de Tweede Wereldoorlog heeft pinot gris, als pinot grigio, furore gemaakt in Italië. In Duitsland is de druif bekend onder de naam ruländer en grauburgunder. In de Elzas stond zij ook bekend als tokay d’Alsace. Deze benaming mag niet meer aan deze druif gegeven worden. Dit om verwarring met de Hongaarse tokajer-wijnen te voorkomen. In Hongarije heet de druif szürkebarát. Ook is de druif bekend als grauer mönch, wat hetzelfde betekent.

In veel delen van Italië wordt deze variëteit gebruikt om frizzante (semi-mousserende) of spumante (mousserende) wijnen te maken. Maar het is met name afwezig in de meest serieuze sprankelende stijl van het land, Franciacorta (waar Pinot Bianco is toegestaan). Ondertussen kan de meest populaire, prosecco. Slechts tot 15 procent pinot grigio bevatten tegen 85 procent glera. De verfrissende stijl van pinot grigio kent in verschillende landen veel succes. Het heeft het vooral goed gedaan in Australië en de Verenigde Staten (waar het liefdevol “greej” wordt genoemd).

 

Toont alle 2 resultaten

Toont alle 2 resultaten