Pinot Grigio

Pinot Grigio

Pinot grigio is een internationaal wit druiven ras. Oorspronkelijk afkomstig uit Frankrijk, dat ook in Italië hoge toppen scheert. In Friuli, bijvoorbeeld, is pinot grigio veruit het meest aangeplante witte druiven ras. Vooral Friuli Grave in het binnenland van de regio. Is een reusachtige productiemachine voor pinot  wijnen. Veel van deze wijnen zijn, wanneer ze tenminste voldoende droog, bij de juiste wijnbereiding, aangenaam om drinken.

Ook in Veneto is grigio een populair ras met een zeer ruime aanplant. De helft ervan wordt gebruikt voor appellatie wijnen bijvoorbeeld DOC Arcole of DOC Valdadige Terradeiforti. Die zelfs pure grigio toelaat de andere helft voor landwijnen en generische wijn.

In Lombardije staat grigio veel aangeplant in het uiterste zuidwesten van de regio. Waar de DOC Oltrepò Pavese goede wijnen voortbrengt. En ten westen van het Iseomeer.

Ook in Zuid-Tirol vind je grigio samen met pinot bianco terug. Het succes van de twee pinots is verrassend. Ze leveren hier een wijnstijl op die je niet snel ergens anders ter wereld tegenkomt. De gemiddelde grigio uit deze regio is met weinig internationale stalgenoten te vergelijken. De druif komt hier immers veel eleganter, droger en strakker voor de dag.

Wat is het verschil

De Grigio uit Italië is vaak licht, fris en droog, terwijl de Pinot Gris uit Frankrijk wat voller en zoeter is. De geografische verschillen zoals grondsoort, zonlicht en klimaat zorgen ervoor dat dezelfde druif toch zo anders kan smaken. In Noord-Italië is het koeler rondom de Alpen. Daar worden heldere, frisse Italiaanse wijnen geproduceerd. In de Franse Elzas is het klimaat wat warmer en droger. Dat geeft een geurige, goudgele wijn met een vollere zoete smaak. Pinot Grigio en Pinot Gris verschillen dus niet alleen in naam.

Toont alle 2 resultaten

Toont alle 2 resultaten