Petit Verdot

Petit Verdot

Petit Verdot is een blauwe druivensoort die bijna altijd wordt gemengd met andere druiven. Er wordt aangenomen dat deze klassieke druivensoort uit de Médoc de voorloper is van de Cabernet Sauvignon. De eerste registratie van de Franse druif is afkomstig uit de achttiende eeuw. De blauwe druif heeft als ouders de druivensoorten Tressot en Dura. Dat in de hooggelegen valleien van Tam in de buurt van Toulouse wordt aangeplant.

Petit Verdot is een laatrijpe, kleine, blauwe druif met een stevige schil en geringe opbrengst die tot de beste druiven van de wereld behoort.
Oorspronkelijk werd deze druif in Bordeaux verbouwd en gebruikt als blend, maar vanwege het te koele klimaat komt de druif daar slecht eens in de 3 tot 4 jaar tot volle rijping.
In warmere landen, zoals Spanje, Australië, Californië en Zuid Afrika gedijt de druif beter en krijgt hij de gelegenheid volledig te rijpen.
De Petit Verdot druif moet zeer rijp worden geoogst om een volle wijnsmaak te bereiken. De oogst is vaak onregelmatig. En het rendement gering. De druif is echter van hoge kwaliteit. De kleine druif heeft een dikke en donkere schil. De wijn heeft een goede zuurgraad en een intense, rood-paarse kleur. De wijnen van deze druivensoort bevatten veel tannine. Waardoor ze lang kunnen worden bewaard. De oorspronkelijk uit Bordeaux afkomstige druif wordt tegenwoordig in diverse landen met een warm klimaat aangeplant. Zoals Spanje, Australië, de zuidkust van Amerika, Zuid-Afrika en Chili waar de druif alle gelegenheid krijgt om volledig te rijpen.

Deze wijn combineert uitstekend met rood vlees en harde kazen met een krachtige smaak, evenals met gestoofd gevogelte en wild. De ideale temperatuur om deze wijn te drinken is 15 graden. De volle, kruidige en geurige wijnsmaak lijkt wat op die van de Syrah wijnen.

 

Toont alle 4 resultaten

Toont alle 4 resultaten