Parellada

Parellada

Parellada een van de belangrijkste druiven van de Cava. Deze soort groeit in heel Catalunya en wordt voor alledaagse witte wijnen gebruikt.
De Parellada geeft de zachte, romige basis voor de Cava. De macabeo voegt daar frisheid en zuur aan toe. Zo geeft de  xarel-lo de ondersteunende kracht. Bovendien de meeste Cépages zijn prettige, lichte, gemakkelijk te drinken alledaagse wijnen, bedoeld om meteen te drinken.

Parellada is een witte druivensoort uit Spanje, die daar vooral in Catalonië wordt verbouwd. Het is een van de drie soorten die wordt gebruikt voor het maken van de bekende mousserende Spaanse wijn cava. De andere twee zijn de soorten macabeo en xarel-lo

De kwaliteit van deze druif is in principe hoog. Mits er op gelet wordt dat de opbrengst per hectare laag blijft. Minder dan 35 hectoliter per hectare zelfs. Daardoor krijgt men prachtige, evenwichtige wijnen, met een behoorlijke zuurgraad en frisse tonen van citrus en groene appel.

Het alcoholpercentage blijft aan de lage kant, maar zo’n graad of 9 tot 11. Dat komt door het lage suikergehalte dat in de groei wordt opgebouwd. Daarnaast door de dikke schil is deze druif goed bestand tegen allerlei ziektes, met name rot. Om de frisheid niet te verliezen is het goed om deze wijn jong te drinken.

Enig resultaat

Enig resultaat