Palomino Fino

Palomino Fino

De Palomino fino druif is het belangrijkste ingrediënt van de sherry. Als een gewone witte wijn geeft de Palomino frisse, vrij neutrale wijnen. De Portugezen noemen hem Perrum en gebruiken hem graag om mee te blenden. Maar op de witte kalkgronden van Andalusië maakt hij van de Sherry één van de meest complexe wijnen ter wereld. Je kunt bij ons drie wijnen van de Palomino  kopen. 

Het sherry-procédé is uniek en geeft de wijn een geheel eigen stijl. Niet elke druif is daarvoor geschikt. Maar de vrij neutrale Palomino blinkt er in uit. Plezierige bijkomstigheid is dat de druif de hitte van Andalusië prima doorstaat. Zonder moeite zuigt hij het in de winter gevallen regen uit de kalkgronden. De Palomino geeft bovendien een flinke opbrengst per hectare, zonder de kwaliteit van de wijn aan te tasten.

De Palomino Fino staat ook aangeplant in de Portugese regio Alentejo. Daar noemen ze hem Perrum en blenden ze er vrolijk mee voor droge witte wijnen. Ook staat hij in Nieuw-Zeeland, Australië en Argentinië. Net als in Spanje maken ze er in de Nieuwe Wereld graag Sherry-achtige wijnen van. Zelfs in Frankrijk tref je hem aan, maar natuurlijk hebben de Fransen hem stiekem hun ‘eigen naam’ gegeven: de Listán.

Sub-variëteiten

Palomino is een wit druivenras dat veel wordt verbouwd in Spanje en Zuid-Afrika. Er zijn meerdere sub-variëteiten van deze druif zoals Palomino Fino, Palomino Basto en Palomino de Jerez. De Palomino Fino is daarbij het meest belangrijk vanwege het gebruik voor sherry.

Enig resultaat

Enig resultaat