Moscato

Moscato

Moscato wijn is ongetwijfeld één van de meest bekende soorten onder de witte wijnen.  De muskaatdruif die gekozen wordt voor de wijnproductie is meestal amberkleurig of geelgroen. En wordt vooral gebruikt voor zoete wijnen.

Dit omwille van de delicate bloemenaroma’s en de nootmuskaatachtige smaak. Een aantal van de bekendste soorten zijn de Moscato wijn di Alessandria, Moscato bianco en de Muscat Ottonel.

Maar muskaat druiven zijn met hun meer dan 200 soorten erg polyvalent en hangen niet vast aan één land of regio. Zo hebben we de droge soorten in de Elzas. De Pfalz en Oostenrijk. Maar de zeer volle en zoete Moscato wijn di Alessandria is dan weer terug te vinden in Zuid-Frankrijk, Spanje en Portugal.

Ook de nieuwere wijnlanden zoals Australië, Zuid-Afrika en Californië brengen wijnen met deze druivensoort op de markt.

What’s in a name

Waar de naam Moscato wijn vandaan komt is niet zeker.Maar in alle waarschijnlijkheid komt het van het Perzische woord Muchk. Een andere mogelijkheid is dat het iets zou te maken hebben met het Italiaanse woord voor vlieg, Mosca.

Dat is zeker een logische conclusie aangezien de zoete geur en het hoge suikergehalte van de druiven insecten aantrekt. Andere theorieën stellen dat een aantal steden hun naam hebben geleend aan de druivensoort.

Zo is er in Oman een stad die Muscat heet en in Griekenland hebben we de stad Moschato, nu nog steeds een synoniem voor Muscat. Als algemene verzamelnaam wordt hoofdzakelijk Muscat gebruikt.

In Italië wordt dit dan Moscato of Moscatello. In Portugal en Spanje is dit Moscatel en in Duitsland Muskat of Muskateller.

Enig resultaat

Enig resultaat