Morellino

Morellino

Morellino di Scansano DOCG is een droge rode Italiaanse wijn. Afkomstig uit de heuvels aan de kust van Zuid-Toscane. Hij wordt gemaakt rond het middeleeuwse dorp van Scansano. Waarvan hij het tweede deel van de naam overgenomen heeft namelijk Morellino. Dit is het verkleinwoord van “griotte” dit staat voor een kleine zwarte kers. En wat letterlijk vertaald “zwart” betekent.

De wijn is hoofdzakelijk samengesteld uit de Sangiovese druif, wordt deze samenstelling soms aangevuld door 5% Ciliegiolo. Een inheemse druivensoort die bijzonder nuttig is frisheid en terroir-expressie heeft. Hier voegt men ook soms een hint van Cabernet Sauvignon toe alsook andere rassen zoals Alicante.

Morellino di Scansano wordt gekenmerkt door zijn frisheid. En een uitgesproken karakter. Gepromoveerd tot DOCG vanaf de wijnoogst van 2007. Dit is de Toscaanse wijn bij uitstek in de wijnbars van Rome

De kleur is donker met een hoge densiteit. De uitgesproken robijnrode kleur neigt naar granaat met het ouder worden. Zo heeft Morellino di Scansano een goede en intens fruitig aroma. Waar kleine rode en zwarte vruchten zich mengen met deze van pruimen. Bovendien is hij delicaat  vol en kruidig. Onthult deze wijn zijn aangename en fluweelachtige textuur. Terwijl de aroma’s dikwijls herinneren aan bramen, cassis en bloemen.

In de mond is hij zacht en zeer complex, warm en droog. Hij heeft een goede maar beperkte tanninestructuur. Die geeft hem veel vet en volheid geven. En een heerlijk boeket van verse bosbessen met een lange finale.

Morellino di Scansano is een echte delicatesse. Het is een heerlijke en aangename wijn. Het is dé ideale begeleider van pasta’s, pizza’s, steaks, rood of gegrild vlees en lasagne. Evenals de Toscaanse pecorino-kaas. Bovendien heeft hij een goed bewaarpotentieel van drie tot zes jaar.

Enig resultaat

Enig resultaat