Manzoni Bianco

Manzoni Bianco

De Manzoni Bianco is een witte wijndruivensoort die wordt gebruikt in Veneto.  Het wordt meestal gebruikt bij de maken van stille en droge witte wijnen. Waarvan er veel vol en toch fris zijn. Een wijn met gekruide en bloemige karakters en een vleugje mineraliteit.  Deze Manzoni druif is in de jaren dertig gekweekt door professor Luigi Manzoni. Hij was  van de oenologie school in Conegliano. Hij kruiste de Pinot Bianco met Riesling. Bovendien beide druiven groeien voornamelijk in koele klimaten.

Friuli

De verwoesting veroorzaakt in het wijnbouwveld door phylloxera aan het einde van de negentiende eeuw. Samen met de schade die door de Eerste Wereldoorlog op het grondgebied van Veneto werd achtergelaten. Waren dit de stimulans voor professor Luigi Manzoni voor nieuwe genetische experimenten. Was vooral gericht op het verbeteren van de weerstand tegen ziekteverwekkers van de wijnstok. Het verrijken van de reeks wijnstokken en het bieden van een alternatief. Voor de weinige wijnstokken die al aan het begin van de vorige eeuw in Treviso aanwezig waren (zoals Verdiso, Prosecco, Raboso).

De Manzoni Bianco is slechts één van een reeks kruisingen die de gelijknamige professor heeft gemaakt. Bovendien creëerde hij ook de Rosa dit is een kruising tussen Raboso en Muscat Hamburg. Daarnaast is de Manzoni Rosso een kruising tussen Glera en Cabernet Sauvignon. Vervolgens ook de Manzoni Rosé 1-50 is een kruising tussen Trebbiano en Gewurztraminer.

Enig resultaat

Enig resultaat