Malvasia Nera

Malvasia Nera

De oorsprong van malvasia nera ligt in Apulië. Een wijnregio in het zuiden van Italië. Tegenwoordig is de druif door heel Italië te vinden. Maar het merendeel vind je nog steeds in het zuiden van het land. Hier wordt de druif vaak gemengd met negroamaro. In Toscane staat nera te boek onder de naam ‘grosseto’ of ‘alberese’. Hier wordt de druif vaak geblend met sangiovese.

Malvasia nera is een blauw druivenras uit de malvasia-familie. Een grote druivenfamilie met een aantal witte druivenrassen en een handjevol klonen. Als we het hebben over nera, dan gaat het doorgaans over nera di Brindisi. Iets minder bekend is malvasia nera di Basilicata. Die kom je  sporadisch tegen in het zuiden van Italië, in de provincies Potenza en Matera.

Nera is een druif met een dikke schil en intense aroma’s van donker fruit, zoals zwarte kersen en pruimen. Dat maakt ’m een ideale kandidaat in blends met onder andere negroamaro en susumaniello. Deze rode wijnen zijn vol van smaak met zachte, rijpe tannines. Soms hebben de wijnen wat restzoet. In het zuiden van land wordt veel rosé gemaakt waarin malvasia nera wordt gebruikt voor de kleur.

De druifsoort  Nera wordt gebruikt voor witte wijn. Maar ook voor rode wijn. Malvasia Nera is de druif uit Italie. Deze soort is eigenlijk uniek voor dit land. In Italie is men dan ook trots op de Italiaanse wijn die worden gemaakt met deze Nera druif. Er zijn weinig landen die meer wijn ademen dan Italië.

WAT ETEN WE ERBIJ?

De rosé uit het zuiden van Italië is het lekkerst om zo te drinken op een zonnige dag. De zwaardere, rode wijnen met nera in de hoofdrol en misschien wat negroamaro passen goed bij stevige pasta met vlees, bijvoorbeeld ragù barese.

Enig resultaat

Enig resultaat