Grenache

Grenache

Grenache liefhebbers van blush wijn zijn misschien vertrouwd met een lichtroze wijn die bekend staat als witte Grenache. Gemaakt van de Blanc of de Rose druiven. Is de witte Grenache een familielid van de rode.

Maar zijn smaak geeft geen inzicht in de wonderen die wachten in rode wijnen. Er bestaan vele soorten Grenache, waaronder  Noir (waarvan de rode wijnen worden gemaakt). Gris en Rosé. De Noir druif is de tweede meest aangeplante druif ter wereld. In Spanje heet deze druif Garnacha een heerlijke, romige Priorats.

Terwijl in de regio Rhône in Zuid-Frankrijk vakkundige wijnmakers druif mengen met verschillende andere druiven om er Chateauneuf-du-Pape-wijnen van te maken. Je vindt deze rode wijndruif ook in vele andere wijnproducerende regio’s. Zowel in Australië, Californië, Sardinië (waar het bekend staat als Cannonau). En meerdere andere regio’s in de wereld.

Smaken

Jonge Grenache-wijnen leveren vlezige fruitbommen op die praktisch in de mond exploderen. Naarmate ze ouder worden, openen de wijnen zich met smaken van zwarte bessen, bramen, tabak en gedroogde abrikozen. Zowel nieuwe als oude wijnen kunnen een aardse smaak hebben. De wijnen gemaakt met deze druif zeer herkenbaar maakt. Het fruitige en aardse smaakprofiel van de wijn helpt om de wijn sterker en meer tanninerijk te maken. Wat zorgt voor een smaakvolle rondheid die de wijnen niet zouden hebben zonder de toevoeging van druif.

Door de lichte basis van fruit en tannines, maar ook door het ontbreken van veel kruidigheid van nieuw eikenhout, kan Grenache een echte aanvulling zijn op veel gerechten. Het kan ook goed tegen kruidig voedsel zonder het te overweldige.

 

Toont alle 5 resultaten

Toont alle 5 resultaten