Garnacha

Garnacha

De Garnacha is de meest aangeplante blauwe druif van Spanje. Uitstekend voor melange van verschillende wijnen. Hoewel de beste wijnen van garnacha uit Priorato komen. En daar meestal een monocépage uitmaken.

Garnacha is een belangrijke samenstelling de traditionele rioja (meestal tot 30 procent). In Frankrijk wordt deze druif bijna uitsluitend geblend met andere druivensoorten.
Bovendien is de garnacha een echte mediterrane druif die verslaafd is aan de warmte. De druivensoort reist de zon steeds achterna. En verandert daarbij regelmatig van naam.

De wijnstok is resistent tegen allerlei ziektes. De druif heeft een dunne schil met weinig kleur. Bovendien heeft deze druif de voorkeur aan een arme en droge bodems met veel (kiezel)stenen. De opbrengsten per hectare schommelen tussen de 25-80 hectoliter. In warme gebieden geeft hij een grote opbrengst. Hoog alcoholgehalte tot 15%. Weinig tannine en oxidatiegevoelig, dit is dan  geen bewaarwijn. De wijnen van de Garnacha kenmerken zich door een zeer fruitige bijna zoete smaak. Waarin bramen, kers, kirsch, koffie, cacao, vijgen en wat peper zijn te ontdekken. Ze bevatten weinig zuur.
Daarnaast is deze druif erg populair in Navarra en de rest van Noord-Spanje.
Hetzelfde als in Frankrijk is  grenache erg populair en wordt verbouwd in de Provence, de zuidelijke Rhône. Maar ook in de Roussillon en de Languedoc. Bovendien is deze dominerend aanwezig in de Châteauneuf-du-Pape wijnen.
Evenals wordt hij nog aangeplant in Australië, Italië en Noord-Afrika.

Toont alle 4 resultaten

Toont alle 4 resultaten