Fiano di Puglia

Fiano di Puglia

De Fiano di Puglia, druif geniet weinig bekendheid. Zeker niet in vergelijking met bijvoorbeeld de Pinot Grigio. Het feit dat deze druif vaak gemengd wordt met de bekendere Chardonnay, draagt bij aan zijn anoniem jasje. Desondanks is het een heel bijzondere druif die ook heerlijke witte wijnen voortbrengt. De druif is afkomstig uit Sicilië en ligt aan de basis van zowel droge en frisse wijnen als van de eerder rijke en intense varianten.

Over de Fiano druif

Deze Fiano di Puglia  vinden we terug in Sicilië maar eveneens in Abruzzo en Puglia. Ook het wijngebied Campanië herbergt de Fiano druif graag. Er bestaan echter verschillende varianten op de Fiano druif. In Apulië zal u bijvoorbeeld de meer aromatisch witte Fiano Minutolo aantreffen. In de praktijk heeft die druif echter nog maar weinig gemeen met de klassieke Fiano.

De Fiano di Puglia kennen we voornamelijk omwille van zijn rijke aroma’s. Vaak worden die geassocieerd met wit fruit en lijkt peer de bovenhand te hebben.  In de neus merken we echter ook steevast hazelnoot, een vleugje hooi en een rijke hoeveelheid honing.

De Fiano wijn biedt een dik mondgevoel zonder echt zuur te worden. Wijnkenners noemen het een echte kwaliteitswijn. De exacte smaak is afhankelijk van de rijpingsduur. Hierbij wordt de Fiano wijn steeds complexer. Bij een korte rijpingsduur zal de wijn vooral fruitig lijken waarbij de zoetheid van het witte fruit wel eens durft te domineren. Naarmate de tijd verstrekt, zullen minerale tonen en de smaak van hazelnoot langzaamaan de bovenhand krijgen. Om die reden zullen de beste Fiano wijnen steeds een rijpingsduur van minimaal tien jaar gekend hebben.

Toont alle 2 resultaten

Toont alle 2 resultaten