Corvina

Corvina

Corvina, is een blauwe druivensoort. Die voorkomt in het noordoosten van Italië. En wel in de provincie Veneto. Deze druif vindt zijn oorsprong in Kroatië en is daar (nog steeds) bekend onder de naam Hrvatica.

Corvina is de voornaamste druif van Valpolicella, blijkt reeds honderden, zoniet duizenden jaren in de Veronese wijngaarden voor te komen. De eerste geschreven verwijzing naar de druif of de wijn die ‘Corvini’ werd genoemd, dateert al van 1627. Maar de eerste omschrijving van de Corvina Veronese gaat terug tot 1818.

De druiven zijn klein en hebben een dikke schil. Waardoor er enige bescherming is tegen schimmel en rot. Veel kleurpigmenten zijn niet aanwezig en het ontbreekt deze soort ook aan een grote hoeveelheid tannine. Waardoor het slechts lichte wijnen worden geproduceerd. Bovendien moeten  die jong gedronken worden.

De wijn is bepaald aromatisch met tonen van amandelen, kersen en ander rood fruit. Typisch is, dat de eerste knoppen op de loten géén vrucht dragen. Daarom heeft hij een lange loot nodig en moet via een pergola worden geleid om überhaupt enige opbrengst te geven.

Op matten gedrogen

De Corvina is op zijn best als hij wordt gebruikt voor recioto-wijnen. Recioto is het proces waarbij de druiven nadat ze zijn geplukt voor een aantal dagen op rieten matten worden gelegd. En er zodoende geconcentreerder sap wordt verkregen. Doordat overtollig sap verdampt.

Corvina wordt in de wijngaarden en in de wijn meestal vergezeld van de vroeger rijpe Rondinella-druif.  Die meer robuust en betrouwbaar is. Maar minder geparfumeerd en elegant. Deze druivensoort wordt geplant om de wijnmaker een meer samenhangend oogst. En een beter juiste balans in de wijn te garanderen.

De Rondinella wordt beschouwd als een werkpaard met aanzienlijk karakter. En de kleine vruchten ervan zijn een ideale kandidaat voor de Appassimento-methode. Bij het drogen van deze druiven verloopt immers sneller wanneer de oppervlakte van de pel groter is. Dus hoewel de Rondinella met een minder suikergehalte begint, kan ze dit tijdens het drogen meer dan goedmaken.

Deze methode betekende de redding van de Corvina als een kwaliteitsdruif.

Toont alle 4 resultaten

Toont alle 4 resultaten