Cortese

Cortese

Cortese is een witte Italiaanse wijndruivensoort die voornamelijk wordt geteeld in de zuidoostelijke regio’s van Piemonte. Namelijk in de provincies Alessandria en Asti. Het is de primaire druif van de Denominazione di origine controllata (DOC) . Wijnen van Cortese dell’Alto Monferrato en Colli Tortonesi.

Cortese

De Cortese is een druivensoort die vooral in het oostelijke deel van Piemonte is aangeplant, zoals in de Monferrato. Hij is bekend geworden als de druif van de Gavi. Bovendien dankzij het internationale succes van die wijn is de druif in de 2e helft van de 20e eeuw over een steeds groter hoeveelheid aangeplant.

De Cortese is een druif die niet erg aromatisch is en geeft vaak mooie, elegante en delicate wijnen, vooral in de Gavi streek. Die zijn daarom ook populair in de gastronomie. Met een lichte, iets zilte mineraliteit en citrus tonen is het een perfecte begeleider van lichte visgerechten. De Cortese heeft voldoende zuren. En is daarom ook een lekkere frisse zomerwijn. In de smaak proef je verder vaak groene appeltjes. Daarnaast reine claude en geel en tropisch fruit.

Dankzij het smaaktype is de druif ook erg geschikt is voor het maken van mousserende wijn volgens de Metodo Classico. Dit wordt de laatste jaren ook op steeds grotere schaal toegepast, en met succes.

Geschiedenis

Een van de vroegste documentatie van deze druif dateert uit een rapport uit 1659. Aan de Marchesa Doria van de landgoedbeheerder van de villa van de familie in Montaldeo. Waarin staat dat alle wijngaarden waren beplant met Cortese en Vermentino.

In 1870 maakten de ampelografen P.P. DeMaria en Carlo Leardi merkten op dat de druif op grote schaal werd verbouwd. In de provincie Alessandria in Piemonte. Waar het werd gewaardeerd om zijn winterhardheid om ziekten te verdoven. En om grote oogstopbrengsten en wijn van hoge kwaliteit te produceren.

Toont alle 2 resultaten

Toont alle 2 resultaten