Ciliegiolo

Ciliegiolo

Ciliegiolo is een soort van rode wijn druif uit Italië. Deze is vernoemd naar de Italiaanse voor ‘kers’. Het is een klein onderdeel van traditionele melanges zoals Chianti. Maar de interesse is de afgelopen jaren nieuw leven ingeblazen. In Umbrië wordt er een lichte wijn van gemaakt. Terwijl er in Toscane een grotere, meer verfijnde stijl van wordt gemaakt.

De voorraad is al lang in verval. Het beslaat momenteel ongeveer 5.000  hectare aan aangeplante wijngaarden.

Herkomst

De Ciliegiolo is een zeer oude inheemse blauwe druivensoort die één van de voorouders van de beroemde Sangiovese druif is. De naam is afgeleid van het Italiaanse woord ciliegia (kers). De eerste vermeldingen van het ras vinden we terug in geschriften uit 1600 door botanicus Soderini.

Die in een verhandeling een aantal druivensoorten beschreef die in Toscane en Florence voorkwamen. Hij beschrijft  een druif met een geurige zoete smaak, die het best tot hun recht komt in een warm klimaat. Deze omschrijving geldt nog steeds.

Deze druif bloeit redelijk vroeg in het seizoen.

Herkenbare aroma’s

De wijnen op basis van Ciliegiolo hebben een intens kersenrode kleur, aroma’s van kersen, aardbei en specerijen. De zuurtegraad is laag en daarom past het ook zo goed bij de Sangiovese druif die dit zal compenseren. Door het gebrek van zuurgraad wordt dit goedgemaakt met een fruitig mondgevoel.

Wijnen

Ciliegiolo druif wordt in Toscane vaak gebruikt samen met de Sangiovese om de aanwezige tannines te verzachten.  De druif maakt ook deel uit van een klein deel van de traditionele blends zoals Chianti. Maar de interesse in de druif is de laatste jaren aan het afnemen. In Umbrië en Toscane wordt de druif omgetoverd tot een lichte wijn.

 

Enig resultaat

Enig resultaat