Chenin Blanc

Chenin Blanc

Droge wijnen van de Chenin Blanc (Steen in Zuid-Afrika) zijn knisperend fris met een onvergelijkbare geur van groene appeltjes, reine claude en kweepeer. Vaak iets aards en mineraal. Edelzoete wijnen van deze druif hebben het groene fruit ingeruild voor perzik, ananas, acacia en honing.

Het is geen eenvoudige druif, niet voor de wijnboer, want hij rijpt zeer laat en houdt helemaal niet van slecht herfstweer. Zijn de stokken te weinig gesnoeid, dan geeft de Chenin Blanc een matige wijn. Wordt hij te vroeg gerijpt, dan is het al niet veel beter.

Er zijn een paar dingen die je over deze druif Blanc moet weten. In tegenstelling tot de meeste andere witte druiven kan de Chenin uitstekend bewaard worden. De beste Franse Chenin hebben meer dan 10 jaar nodig om tot ontwikkeling te komen en kunnen ook daarna nog decennia gedronken worden. Drink je hem te jong, dan koop je waarschijnlijk nooit weer een fles. Maar heb je geduld, dan beloont de Chenin Blanc je op een geweldige manier.

Oorspronkelijk komt de Chenin uit de Loire vallei en daar is hij nog steeds op vrij grote schaal aangeplant. In VouvrayAnjou en Savennières liggen de meest interessante wijngaarden. De wijnmakers daar maken hun Chenin zowel beendroog als intens zoet.

Ook buiten Frankrijk staat veel Chenin Blanc aangeplant. Het is de meest aangeplante witte druif van Zuid-Afrika. Daar noemen ze hem Steen. Ook in Noord- en Zuid-Amerika komt hij veel voor. Nieuwe Wereld-wijnmakers proberen hem zo te maken dat je hem toch al vrij jong kunt drinken.

Enig resultaat

Enig resultaat