Barbera

Barbera

Barbera is een enorm populair blauw druivenras uit Piëmonte, en commercieel het belangrijkste van de hele regio. Het ras is evenwel niet zo oud als sommige andere Piëmontese variëteiten. In oude literatuur vinden we zeer weinig sporen terug van deze druif. Pas vanaf 1800 duiken er zekere verwijzingen naar deze druif op.

Dit leidt tot twee veronderstellingen: ten eerste is barbera waarschijnlijk pas het vrij recente resultaat van een natuurlijk ontstane kruising En ten tweede is dit ras allicht niet in Piëmonte ontstaan. Allicht zal deze druif via DNA-onderzoek de komende jaren meer informatie van zichzelf vrijgeven.

Qua smaak typeer je barbera het makkelijkst in vergelijking met nebbiolo. deze druif heeft altijd een vrij diepe kleur, heel hoge aciditeit en gematigde tannine. Terwijl nebbiolo op deze drie vlakken net het tegenovergestelde is.

De typische stijl van deze druif door sommige producenten de laatste jaren echter behoorlijk gewijzigd door bepaalde wijnmaaktechnieken te gebruiken. Tot de jaren tachtig werd deze druif immers steevast met (te) hoge rendementen geteeld. En nooit op houten vaten gefermenteerd of verouderd. De wijnen waren eerder licht en fruitig. Het wijnhuis Braida was de eerste om een geconcentreerde wijn te maken van deze druif. Met heel rijp fruit, en met rijping op Franse barriques. In navolging van zijn voorbeeld vind je nu talloze producenten die krachtige.

Ook de prijzen variëren enorm, gaande van eenvoudige wijntjes van zo’n vijf euro per fles tot prijzige pareltjes van meer dan vijftig euro per fles. De belangrijkste appellaties voor barbera zijn de in 2008 tot DOCG gepromoveerde appellatie Barbera d’Asti en DOC Barbera d’Alba, ten westen van de eerste.

Toont alle 2 resultaten

Toont alle 2 resultaten