Arinto

Arinto

De Arinto (de Bucelas)  is een witte druivensoort uit Portugal even ten noorden van de hoofdstad Lissabon. Zoals de naam reeds aangeeft, komt deze druif zeer waarschijnlijk uit de regio Bucelas ten noorden van Lissabon. In 1712 komt de naam Arinto reeds voor in het eerste Portugese geschrift over wijnbouw.

Het is een van de oudste inheemse druivensoorten uit Portugal. In de loop van de eeuwen verspreidde deze druif zich noordwaarts tot in de Vinho Verde, het uiterste noorden van Portugal. Daar is het vandaag de dag een traditionele variëteit.

De druif heeft een late bloei en wordt dus ook laat geoogst. De kleine druiven groeien in zeer compacte trossen bij elkaar en kunnen goed tegen de droogte. De zuurgraad is hoog waardoor het een frisse afdronk heeft met een aroma van citroen.
De beste wijn van deze druif komt toch uit Bucelas, waar de invloed van de oceaan zorgt voor elegante wijnen, die behalve citroen en groene appels, ook minerale tonen heeft dankzij de kalkrijke bodem. Wijn uit goede jaren kan goed bewaard worden.

Enig resultaat

Enig resultaat