Tenute Silvio Nardi

Tenute Silvio nardi

Tenute Silvio Nardi was de eerste ‘vreemdeling’, die een wijngoed in Montalcino verwierf. Hij werd in 1950 in zijn nieuwe woonplaats dan ook behoorlijk wantrouwend aangekeken. Hij had echter een lange adem en was één van de eersten die in 1958 die fles Brunello uitbracht.

Toentertijd was de naam ‘Brunello’ nog geen begrip en ook Montalcino was nog een onbekend dorp. In 1962 kwam zijn Tenuta di Manachiara erbij. Slechts op 25 km afstand ligt deze van Casale del Bosco. In 1967 heeft Tenute Silvio Nardi het dan definitief voor elkaar. Want hij behoort tot de oprichters van het consortium van de Brunello di Montalcino.

Sinds 1985 heeft Emilia Nardi, de jongste dochter van Silvio, de leiding over het bedrijf. Emilia heeft sindsdien een hele serie moderniseringen in de keldertechnologie doorgevoerd.

Sangiovese

De Sangiovese is de karakteristieke druivensoort die over bijna het gehele landgoed wordt gepland. Slechts op 8 van de 80 hectare worden andere druivenrassen verbouwd. Daar kan men de Colorino of de internationaal meer bekende Merlot, Syrah en Petit Verdot vinden. De gemiddelde leeftijd van de wijngaarden is 20 jaar.

In 1997 vond er een grote herplanting plaats, waarbij goed werd gelet op het bonte mozaïek van het terroir, zodat de verschillende nuances goed tot hun recht komen.

Tegenwoordig bezit de Tenuta Silvio Nardi 80 hectare wijngaarden, die zich aan de oost- en westhellingen van Montalcino uitstrekken. Op een hoogte tussen 140 en 480 meter boven de zeespiegel. Uiteraard is de sangiovese de belangrijkste druivensoort van het wijngoed, daarbij komen nog colorino, merlot, syrah en petit verdot.

De wijngaarden zijn gemiddeld 20 jaar oud, de uniform toegepaste snoeivorm is de Cordonmethode waarbij de scheuten worden ingekort. Nardi is nog steeds een puur familiewijngoed, het vertegenwoordigt bovendien de traditionele Brunello-stijl en geldt als één van de meest betrouwbare producenten in Montalcino.

Gambero Rosso

Gambero Rosso beschrijft de ontwikkeling van het wijngoed als volgt: “Er zijn persoonlijkheden die in staat zijn de geschiedenis van een bedrijf een volledig nieuwe wending te geven. Tot hen behoort Emilia Nardi. Toen zij in het familiebedrijf de leiding kreeg, was het wijngoed meer bekend om haar lage prijzen dan om haar bemerken waardige kwaliteit.

Binnen 10 jaar heeft Emilia alles op zijn kop gezet. Haar beslissingen slaan goed aan. Zoals de Brunello Manachiara op indrukwekkende wijze laat zien.”

Wijngebied: Toscane, Montalcino

Toont alle 2 resultaten

Toont alle 2 resultaten