Rocca dei Venti

Rocca Dei Venti

Rocca Dei Venti, is in 1999 opgericht door Riccardo Azaro met als doelstelling het herontdekken van de oude Morellino di Scansano (Sangiovese). Dit onderzoek duurde bijna één jaar en leverde een selectie op van vijf hectare wijngaarden. Deze wijngaarden waren  verdeeld over diverse locaties van het grondgebied Scansanese.

In 2001 slaagden Riccardo hierin om voor zijn eerste productie lovenswaardige kritieken te verkrijgen, twee glazen Gambero rosso. Dei Venti richtten al hun pijlen op de authenticiteit en evolutie van de Morellino druif. Met behorende Maremma met zijn eigen kenmerken en bijzonderheden.

In 2002 besloot hij deze wijn de naam Anteo te geven, genaamd naar de Griekse onsterfelijke reus.
In 2004 besluiten ze de kwaliteit van de Morellino te verhogen. Door een selectie te maken uit de beste druiven is er een nog betere Morellino geproduceerd, genaamd Anteo 928. Van deze wijn is er zeer beperkt geproduceerd gemaakt slechts 2400 flessen per jaar.

Eigenschappen van de DOCG Morellino di Scansano

Van eind september tot begin oktober worden Sangiovese druiven geplukt in de heuvels van zuidelijk Toscane. Om ze als DOCG geclassificeerde wijn op de markt uit te kunnen brengen, dient tenminste 85% van de wijn te bestaan uit Sangiovese. De wijngaarden bevinden zich meer richting de Toscaanse kust, waar de bodemgrond kalkrijk is en tussendoor klei bevat.

Het Morellino di Scansano DOCG-gebied is relatief klein, waardoor deze DOCG slechts een geringe bekendheid geniet. Dit in tegenstelling tot de fameuze DOCG-wijnen van Chianti of Barolo. Toch is de wijn die gemaakt wordt van de Sangiovese druif, jaar in en jaar uit, uniek ten opzichte van andere Sangiovese druiven.

Wellicht heeft dat te maken met de zuidelijke ligging van het gebied en de volle zonovergoten rijping van de druiven die hiermee gepaard gaat… Hoe dan ook, het resultaat hiervan is een volle wijn met een prachtig bouquet. Leuk feit is dat de wijnen geen veroudering vereisen en vrij snel na de oogst al worden vrijgegeven voor consumptie. De wijn behoudt hierdoor een fris karakter. Qua aroma’s zijn er tonen van kersen, granaatappel, kersen, leder en specerijen te herkennen.

Wijngebied: Toscane

Toont alle 2 resultaten

Toont alle 2 resultaten