Porta Winery

Porta Winery

Porta Winery, is opgericht door uit Spanje geëmigreerde familie Gutierrez-Porta. Zij vestigden zich inde Cachapoal vallei ten zuiden van de historische stad Rancagua. De 180 ha. land die zij hadden gekocht zijn vrijwel direct beplant met druivenranken. En de eerste jaren verkochten zij hun opbrengst alleen aan collega wijnproducenten. Pas in 1991 hebben ze hun eigen ‘lijn’ gelanceerd onder de naam  Porta‘, waarmee ze direct een van de pioniers bleken te zijn als zgn. ’boutique winery’.

In 1997 wordt de Corpora Vineyards & Winery SA. Eigenaar van Casa Porta. Onder dit bedrijf wordt een nieuwe weg ingeslagen voor Porta Winery, waarbij men ‘terroir’ based gaat werken. De visie is om wijnen te produceren die afgestemd zijn op het terroir. Dit leidt indirect ook tot de aankoop van andere gronden in de diverse gebieden ( Bio-bio , Maipo, Rapel en Acongua vallei). Ieder gebied heeft zijn specifieke karaktereigenschappen voor de optimale groei en productie van druif en wijn.

Samenwerking met Baron van Rothschild

Het 25 jaar oude Domein Vina Porta leidde dus een betrekkelijk onopvallend bestaan totdat ook baron van Rothschild interesse toonde in een samenwerking. In recordtijd werd het Domein in de jaren negentig van de vorige eeuw gereorganiseerd. Uit Frankrijk werd de modernste apparatuur gehaald, zoals druivenpersen, temperatuur-gecontroleerde cuvees, eiken vaten. De oogst en de vinificatie staan onder toezicht van de Franse oenoloog Yves Pouzet. Dit is mogelijk door de ligging van Chili op het zuidelijk halfrond. De oogst vindt plaats in maart en in die tijd is er in Bordeaux niet veel te doen.

Na de succesvolle introductie van Agustinos 1995, 1997, 1999 en 2000 die onder leiding stond van Jorge Gutierrez zegt Yves Pouzet: Kortom “Wij maken nu een nieuwe creatie op Grand Cru niveau, in de traditie van de grote Bordeaux wijnen.” Tot op heden is Porta bezig om hun wijnen van betere kwaliteit te maken, een proces dat nooit zal eindigen?

Wijngebieden Cachapoal,Bio-Bio, Aconcagua, Maipo, Central, Rapel valley.

Naar het Wijnhuis

Enig resultaat

Enig resultaat