Mailly Grand Cru

Mailly Grand Cru

Mailly Grand Cru, is een relatief jonge producent opgericht in 1929 die alleen maar producten van eigen bodem verkoopt. De Champagnes worden gemaakt van de druiven uit Mailly. Gelegen op de noord-helling van de Montagne de Reims. Mailly Grand Cru werd opgericht in 1929, door drie wijnboeren uit het dorp Mailly.

De wijnboeren waren het beu om iedere keer het mes op de keel te krijgen van de grote huizen. Die beslisten hoeveel ze voor een kilo druiven gaven. Het was toen crisistijd en de prijzen van de druiven waren zeer laag. Ze kochten samen een wijnpers. Met de bedoeling om de druiven te persen.  En ook om wijn te maken en deze 6 maanden later te verkopen. Wanneer de prijzen weer wat waren aangetrokken.

De handelshuizen voelden zich gedwarsboomd en gingen de drie boeren boycotten. Waardoor er geen enkele fles wijn meer werd verkocht. Echter de drie wijnboeren hielden echter vol en verifieerden hun tweede en hun derde oogst. Maar nog steeds zonder een fles verkocht te hebben. Ze besloten om van de stille wijn Champagne te maken. En probeerde deze aan particulieren te verkopen. Een handelaar uit Bordeaux was zo enthousiast over deze Champagne. Hij kocht de totale productie van 3 jaar in een keer op.  Vanaf dat moment bleven de drie wijnboeren met de handelaar samenwerken.

Grand Cry

Mailly Grand Cru, is gevestigd in één van de 17 Grand Cru gebieden (van de totaal 324 Cru’s) in de Champagne streek. Er wordt alleen gebruik gemaakt van Pinot Noir en Chardonnay druiven. De kelders van Mailly bevinden zicht in de kalkgronden op 17 meter diepte. Er worden 8 verschillende soorten Champagnes geproduceerd, variererend van een de Brut NV tot de uiterst exclusieve Les Echansons.

In 2010 en 2011, een top tien notering bij de Perswijn brut Champagne proeverij! ” Toasting, noten, amandelen, breed en smaakvol, droog en krachtig, rijp, lengte, complexiteit”. Perswijn, nr. 8, december 2011. Perswijn is het meest gelezen wijnmagazine in Nederland.

Mailly Grand Cru verkoopt uitsluitend zelf geproduceerde Champagnes. Hun bezit aan wijngaarden bedraagt 70 hectare (een derde van de wijngaarden van Mailly), die voor driekwart beplant zijn met Pinot Noir en voor een kwart met Chardonnay. Dit is ook de verhouding in de assemblage van de meeste wijnen van Mailly Grand Cru. Pinot Meunier wordt niet gebruikt, omdat de wijn van zichzelf vrij snel ontwikkelt en dat maakt Mailly Grand Cru tot bewaarwijnen.

Bovendien alle wijngaarden liggen in Mailly, dit was de reden waarom men toestemming kreeg om de naam van de gemeente te voeren, als bezitter van een monocru. Namelijk er worden geen druiven aangekocht van derden. De jaarlijkse productie bedraagt circa 500.000 flessen. De gemiddelde voorraad aan flessen in de kelders is 1,8 miljoen. Alle flessen rijpen in eigen kelders. Die die destijds door de wijnboeren in de wintermaanden, als er niet al te veel werk in de wijngaarden was, 19 meter onder de grond uitgehakt in de krijtrotsen.

De wijnen van Mailly zijn meerdere keren door, Nederlands meest gelezen wijnmagazine Perswijn, gekozen bij de beste Champagnes die er in Nederland verkrijgbaar zijn.

Wijngebied: Champagne Montagne de Reims.

Enig resultaat

Enig resultaat