Geplaatst op Geef een reactie

Port Tawny 10 Jaar

Port Tawny 10 Anos Cadeau

Port Tawny 10 Jaar cadeau van Quinta do Cadão

Deze Quinta do Cadão Tawny port is 10 jaar oud. Heeft een mooie kastanjebruine kleur. Met intense tonen van noten, honing en geroosterd. Zeer intens en aanhoudend. Kortom een perfecte Tawny om nu te drinken of om jarenlang in de kelder te bewaren. Het moet met zorg worden geserveerd. Want deze port ontwikkeld een natuurlijke sedimenten.

Wat is Port  

is kort voor portwijn, een versterkte wijn uit Portugal. Met met een alcoholgehalte tussen 18 en 20 procent. Het is een typische zoete rode, witte of roséwijn, geserveerd als aperitief, digestief of als dessertwijn. Tegenwoordig wordt overal ter wereld versterkte wijn geproduceerd.  Met sterke gelijkenis ten opzichte van port. Hierbij zijn Australië en Zuid-Afrika de bekendste concurrenten. In tegenstelling tot de Verenigde Staten mag in de Europese Unie alleen het product uit Portugal het label port dragen. 

Bereiding

Sinds de 19e eeuw wordt gebruikgemaakt van de mutage-techniek. Dit is een techniek waarbij door middel van toevoeging van extra alcohol het gistingsproces voortijdig gestopt wordt. Waardoor niet alle suikers in alcohol omgezet worden. Zodat de zoete smaak van port ontstaat.

Wanneer de druiven arriveren uit de wijngaard wordt er gekozen voor niet of gedeeltelijk ontstelen. De druiven dienen op dezelfde dag verwerkt te worden. Het treden in lagares wordt vandaag de dag nog steeds gehanteerd naast moderne bereidingen. Dit ouderwetse ritueel is een zware klus die, na de oogst, in de avonduren plaatsvindt.

Tegenwoordig zijn er ook machines die het werk van de treders (de menselijke voeten) overnemen.

Door de druk breekt de celwand en geeft zo zijn smaak en kleur af. Wat bij portwijn essentieel is. Na een dag of twee ontstaat de alcoholische gisting. Waardoor de schilletjes een deken (manta) boven op de massa creëren. Dit geeft een beschermende laag die contact met zuurstof tegenhoudt. De manta wordt regelmatig ondergedompeld om de extractie zo vol mogelijk te krijgen.

Als de most na analyse goed is en naar wens van de wijnmaker. Kan de brandewijn (aguardente) toegevoegd worden. Hierdoor stopt de gisting en kan de wijn van onderuit de lagaras in het vat gedaan worden. Dit vat bestaat uit 1/5 wijnalcohol wat aangevuld wordt met de portwijn.PortH

Quinta do Cadão Tawny port 10 jaar
Geef een reactie